Τμήμα Αναπαραγωγικής Ιατρικής

Η υπογονιμότητα αποτελεί ένα συχνό πρόβλημα καθώς το 15-20% των ζευγαριών παρουσιάζουν κάποιου βαθμού δυσκολία στη σύλληψη, τα δε αίτια μοιράζονται σε ποσοστό 50% ανάμεσα σε γυναικείο και ανδρικό παράγοντα.

Από τα ζευγάρια αυτά το 70% θα επιτύχει τελικά κύηση, μετά από κατάλληλη θεραπεία σε εξειδικευμένο κέντρο. Στις περισσότερες περιπτώσεις απαιτείται απλή θεραπεία και μόνο στο 10% των περιπτώσεων χρειάζονται πιο εξειδικευμένες τεχνικές αντιμετώπισης.

Το τμήμα Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής της Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (το οποίο ξεκίνησε να λειτουργεί αρχές Μαρτίου 1994), παρέχει τις υπηρεσίες του στα υπογόνιμα ζευγάρια με την τεχνική της Εξωσωματικής Γονιμοποίησης και τις άλλες τεχνικές Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής με επιτυχίες εφάμιλλες των ανάλογων Κέντρων του εξωτερικού, καθώς οι ιατροί, οι βιολόγοι και οι μαίες του έχουν ειδικευθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα στα Κέντρα αυτά.

Η Εξωσωματική Γονιμοποίηση (In Vitro Fertilization, IVF) αναπτύχθηκε τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια και ήδη έχουν γεννηθεί σε όλο τον κόσμο περισσότερα από 100.000 παιδιά με τη μέθοδο αυτή.

Αρχικά η μέθοδος της IVF εφαρμόστηκε για τις περιπτώσεις όπου υπήρχε βλάβη των σαλπίγγων.

Με τη βελτίωση της μεθόδου, σήμερα είναι δυνατή η εφαρμογή της IVF και σε άλλα υπογόνιμα ζευγάρια.

Ο ανδρικός παράγοντας, η μακροχρόνια ανεξήγητη στειρότητα και η ενδομητρίωση έχουν προστεθεί πλέον στις ενδείξεις για/VF.

Το Τμήμα Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής της Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων παρέχει τις εξής μεθόδους θεραπείας της υπογονιμότητας:
Εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF)
Κατάψυξη των εμβρύων
Κατάψυξη σπέρματος
Πρόκληση πολλαπλής ωοθυλακιορρηξιας
Ενδομήτρια σπερματέγχυση QUI)
Διαγνωστική και Εγχειρητική λαπαροσκόπηση
Διαγνωστική και Εγχειρητική υστεροσκόπηση

Από την έναρξη λειτουργίας του τμήματος μέχρι σήμερα έχουν γεννηθεί /…./ παιδιά.